All Posts

Configurarea pozitiilor de negociere din cadrul Conventiei Europene (2001):  UE 3 (Presedintia permanenta a Consiliului European) vs. UE 27 (FOCM si frontul de opoziţie al statelor medii si mici - mentinerea puterii executive a Comisiei Europene si imbunatatirea status-quo-ului).  

Numirea presedintelui Conventiei a generat dezbateri aprinse in cadrul summit-ului de la Laeken si a reprezentat un preambul al sincopelor ce vor urma in desfasurarea activitatii Conventiei, din cauza incapacitatii solutionarii reale a frictiunilor dintre statele membre mici si cele mari ale Uniunii.

Conflictele politice nerezolvate și implicita criză de credibilitate, au determinat, unsprezece ani mai târziu de la moartea Constituţiei Europene, intrarea Uniunii, odată cu Brexit, în era post-adevăr.  

Problemele critice cu privire la continuarea integrării politice europene, anume, "restanţele” şi eşecul gestionării/reconcilierii reale a intereselor concurente ale statelor membre, persistă şi chiar se intensifică gradual. 

Actuala stare a Uniunii si recentul BREXIT sunt consecinte asertorice ale unei succesiuni de conflicte politice nerezolvate (altfel spus, ale problemelor nesoluționate) in contextul unor etape cheie ale constructiei europene recente. Una dintre aceste etape a fost incercarea de elaborare a CONSTITUȚIEI EUROPENE.

Printr-un nefericit paradox, anul 2001, al dialogului intre civilizatii, a coincis cu evenimentele de la 11 Septembrie, care au schimbat violent rolul rezolvarii conflictelor (RC) in cadrul politicilor globale. 

WRITERLY MEDITATIONS

The Power of Nonconformity.