Mediere și Negociere Internațională / Europeană

Problemele critice cu privire la continuarea integrării politice europene, anume, "restanţele” şi eşecul gestionării/reconcilierii reale a intereselor concurente ale statelor membre, persistă şi chiar se intensifică gradual. 

Actuala stare a Uniunii si recentul BREXIT sunt consecinte asertorice ale unei succesiuni de conflicte politice nerezolvate (altfel spus, ale problemelor nesoluționate) in contextul unor etape cheie ale constructiei europene recente. Una dintre aceste etape a fost incercarea de elaborare a CONSTITUȚIEI EUROPENE.

Printr-un nefericit paradox, anul 2001, al dialogului intre civilizatii, a coincis cu evenimentele de la 11 Septembrie, care au schimbat violent rolul rezolvarii conflictelor (RC) in cadrul politicilor globale. 

În RI, puterea este abilitatea de a influenţa comportamentul altora pentru a obţine un rezultat dorit. Dacă în trecut puterea militară domina majoritatea problemelor, în lumea de astăzi, pot strategiile puterii inteligente sa reprezinte o resursă fundamentală a politicii internationale?

Naţiunile sofisticate (G-8) deţin totul - de la bombe inteligente (smart bombs), la telefoane inteligente (smart phones) şi până la bloguri inteligente (smart blogs). Pe măsură ce statele devin tot mai inteligente, la fel şi actorii non-statali precum Al Qaeda sau ISIS.  

Unii mediatori deţin o mai mare valoare internaţională decât alţii. Există dovezi atât teoretice cât şi empirice care demonstrează că identitatea şi reputaţia mediatorului sau a negociatorului au un rol esențial în eşecul sau succesul procesului de pace.

 

WRITERLY MEDITATIONS

The Power of Nonconformity.